Zoeken
  • John Schmeitz

Start met jeZelf

Bijgewerkt: feb 23

Herken je dat je tegen de druk aanloopt door omstandigheden, het “moeten”, het niet in balans of tot rust kunnen komen en de focus vooral ligt op het najagen van doelen? Merk je net als ik dat dit niet goed voelt, en misschien wel zorgt dat je vastloopt, maar ook niet weet hoe het anders kan?


Sinds ruim een jaar ben ik het anders gaan doen en heb ontdekt hoe je moeiteloos kunt creëren, al is het meer innerlijke rust. Echter om dat te kunnen doen was eerst iets anders nodig: weten wie je bent. Ofwel: "Start met jeZelf".


Mijn hele leven kon ik makkelijk contact maken met anderen. Mede doordat ik me als een kameleon kon aanpassen aan de ander. Dat was wel makkelijk, omdat ik verbinding erg belangrijk vind en is ook niet voor niets een rode draad in mijn leven. Nadeel is dat je je zo aanpast, dat je niet meer jezelf bent. Daarbij komt nog, dat als de ander enthousiast zijn idee vertelde en me vroeg of ik mee wilde doen, dat het voor mij ook voelde als mijn idee en zei dan ook vaak ja. Na een paar dagen was mijn enthousiasme vaak weg, want die had ik van de andere persoon overgenomen. Vanuit loyaliteit bleef ik wel meedoen, maar het voelde niet meer goed. In mijn hoofd kon ik een knop omzetten en dan toch doorgaan. Dat zorgde er uiteindelijk wel voor dat ik vastliep. Tot fysieke klachten toe. Ik besefte als ik niet weet wie ik ben en wat bij mij past, dan zou ik keer op keer hier tegenaan lopen en dat was niet meer houdbaar.Herken je dat je je zodanig aanpast als een kameleon aan de ander en niet meer weet wie je bent? Ik ben vast niet de enige. Maar hoe weet je dan wie je bent, hoe doe je dat?


Ik zag dat mensen heel vaak van buiten naar binnen leven, ofwel dat je doet wat de buitenwereld van je verwacht. Dat kan het systeem zijn waar je in zit, bijvoorbeeld je gezin, de maatschappij of de organisatie waar je werkt. Het systeem bepaald dan je plek, de cultuur of je omgeving, hoe je je moet gedragen, vervolgens ook wat de bedoeling is wat je doet en welke rol je hebt. Maar wat nu als die rol helemaal niet past bij wie je daadwerkelijk bent? Hoe lang hou je vol dat je niet jeZelf kunt zijn?


Wat nu als je van binnen naar buiten zou gaan? Dus beginnen bij wie je bent en vanuit jezelf bepaald wat je wilt doen (je bedoeling) in de omgeving en mensen, die bij je passen en je eigen plek inneemt in het systeem waar je in zit. Hoe zou dat zijn?


Door persoonlijke ontwikkeling, veel lezen over oude wijsheid en eigen ervaring, besefte ik dat alles wat je doet of tegenkomt als een spiegel is van wie je daadwerkelijk bent. Alles is informatie. Door heel bewust te zijn van wat er gebeurd, welke keuzes ik maak in een situatie en wat dat zegt over mij, leerde ik steeds meer over mezelf. Aangevuld met informatie vanuit oude wijsheid hoe de Kosmos invloed op ons als mens heeft.


Met die informatie heb ik een model ontworpen, de ontwikkelcirkels, die de verschillende lagen laat zien, van de binnenste laag, het Ik, tot de buitenste, de Kosmos. Deze is hieronder weergegeven. Elke cirkel die je doorloopt vanuit het midden, spiegelt iets over jezelf.


Om andere mensen te helpen, die ook op zoek zijn naar zichzelf, ben ik vanuit het model workshops gaan ontwikkelen. Daarbij besefte ik dat veel mensen, net als ik, vanuit hun hoofd moeilijker uit patronen en uit het “moeten” kunnen stappen. Daarom zijn de oefeningen zodanig dat je jezelf ervaart vanuit een beleving en naderhand uitleg krijgt hoe het zit. Eenmaal ervaren is het lastig om dit te ontkennen en staat de deur naar jeZelf op een kier. Verder open duwen moet je natuurlijk zelf. Hierdoor kunnen zowel mensen die veel in hun hoofd zitten als gevoelsmensen leren over wie ze daadwerkelijk zijn.


Ontwikkelcirkels


De workshops zijn inmiddels succesvol uitgeprobeerd bij verschillende groepen, van particulieren tot studenten tot ondernemers. De workshops doe ik samen met Monique Willemsen, die volledig vanuit het gevoel werkt, ofwel verbinding buik en hart. Zelf werk ik vanuit de verbinding hoofd en hart en resonantie via klank en muziek. Hierdoor kunnen we ook samen mensen helpen om hoofd, hart en buik in balans te brengen.


Het was mooi om terug te horen, dat onze samenwerking door de deelnemers als heel prettig ervaren wordt en dat ook de hoog sensitieve mensen niet overprikkeld raakten en met veel energie en praktische kennis weer weg gingen.


Door "Start met jeZelf" en weten wie je daadwerkelijk bent, kun je ook je eigen waarheid vinden en creëren wat bij je past. Daarom hebben we een belevingsweekend ontwikkeld, die je meeneemt in “Moeiteloos creëren vanuit jezelf”. We gaan dan in op de drie ingrediënten die nodig zijn om moeiteloos te creëren, hoe je ze toepast en gaan we op onderzoek naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Waarom loop je vast?

  • Waarom doe je wat je doet?

  • Wat is je passie?


Als je wilt weten wie je bent, hoe je moeiteloos kunt creëren vanuit jeZelf of antwoorden op bovenstaande vragen, dan ben je van harte uitgenodigd op ons belevingsweekend 10-12 april op de prachtlocatie, Conferentie Centrum Samaya (www.samaya.nl). Je vindt de flyer hier.


Wil je een voorproefje? Kom dan 7 maart naar onze workshop “Moeiteloos creëren vanuit jeZelf” in ’t Jagershuis op Landgoed Bleijendijk te Vught. De flyer hiervan vind je hier.

38 keer bekeken