Zoeken
  • John Schmeitz

Klein houden of Groot maken


Als echte gever vind ik het fijn dat de ander het goed heeft. Dat is ook mijn kracht. Al op jonge leeftijd voelde ik me verantwoordelijk voor mijn omgeving en was ik steeds aan het kijken of het veilig was, of iemand misschien iets nodig had of dat de groep bij elkaar gehouden moest worden. Vaak loste ik de situatie al bijna automatisch op voor de ander, zonder dat die er om vroeg. Als het dan goed was, vond ik het fijn en daar haalde ik mijn voldoening uit.


Ook als iemand ruimte nodig had, dan gaf ik die, vaak ten koste van mijn eigen ruimte. Ik dacht daar goed aan te doen en mensen kwamen ook naar me toe voor hulp, wat ik fijn vond. Dat gaf me ook voldoening.


In mijn werkend leven ging ik hier vrolijk mee door. De mensen en organisaties die een probleem hadden, hielp ik door het op te lossen, maar daardoor nam ik ook de verantwoordelijkheid op me. Wel gemakkelijk natuurlijk als er iemand alles voor je oplost, totdat ik merkte dat het niet meer voor mij werkte. Het leek soms dweilen met de kraan open. De persoon die ik hielp viel vaak terug in dezelfde problemen en dan kon ik het weer oplossen. Waarom neemt die persoon niet een keer zelf zijn verantwoordelijkheid? En toen viel het kwartje. Ik nam de verantwoordelijkheid over. Daarom hield de situatie zichzelf in stand.


Nu ik zelf kinderen heb, merk ik het ook bij mijn eigen kinderen. Als mijn zoon weer eens zijn band lek had van zijn fiets, dan zei ik dat hij die moest plakken. Eerste reactie: "Ik weet niet hoe het moet". En ik ging het hem daarom maar voordoen. Ondertussen was hij niet aan het opletten en voor ik het wist had ik zijn band geplakt en wist hij het nog niet. Ook nu was ik het dus weer voor de ander aan het oplossen. Ik besefte dat ik hem eigenlijk klein aan het houden was, door het voor hem te doen. Wel met alle goede bedoelingen. De volgende keer neem ik het advies van mijn partner ter harte en verwijs hem naar youtube, naar een filmpje hoe je je band plakt. Dan mag hij het zelf uitzoeken. Als het hem dan lukt, dan kan hij het voortaan zelf en is niet meer afhankelijk. Wat bij mijn kinderen nog aandacht vraagt om het niet meteen voor hun op te lossen, gaat nu in mijn werk steeds beter.


Tijdens het geven van workshops met Monique Willemsen, merk ik dat we de ander echt kunnen zien als de persoon die alles al heeft wat nodig is om te helen of zichzelf te helpen. Je hoeft niets te worden, want je bent het al. We nodigen uit het zelf te doen, maar niet alleen. Wij scheppen de randvoorwaarden, waaronder een veilige omgeving en lopen met je mee, zodat je vanuit verbinding de weg naar jeZelf vindt en ervaart hoe je moeiteloos vanuit jeZelf creëert. Zo mooi om dan van een deelneemster te horen, die een grote stap gezet heeft tijdens de workshop, hoe fijn ze het vond de weg naar zichzelf te herinneren en dat ze zich gesteund voelde het zelf te doen en niet alleen. Ik hoefde haar niet overeind te houden, dat deed ze zelf.


Mede door die mooie feedback, realiseerde ik me dat dat precies is waar het om gaat en waar ik mensen het meest mee kan helpen, inclusief mijn kinderen. Dat het beter is de ander het zelf te laten doen, maar niet alleen en in een veilige omgeving. Zodat ze kunnen groeien en ik ze daardoor niet klein houd, maar ruimte en vertrouwen geef om zichzelf groot te maken.


Wil je jezelf ook groot maken en in een veilige omgeving samen met ons samen op pad gaan om jezelf te hervinden en te ervaren hoe je moeiteloos kunt creëren. Kom dan naar ons belevingsweekend "Moeiteloos creëren vanuit jeZelf" op de mooie locatie www.samaya.nl op van 10 t/m 12 april. Klik hier voor de flyer of kijk op www.time2create.net voor meer informatie.30 keer bekeken