Zoeken
  • Monique Willemsen

Verandering in het onderwijs

Bijgewerkt: mrt 10

De oorspronkelijke betekenis van onderwijzen is: 'iemand iets ter ondersteuning laten zien', 'iemand iets als steun onder ogen brengen', en vandaar: iemand iets leren..


Het woord ondersteuning geeft in mijn beleving aan dat onderwijzen, faciliteren is van het leerproces. Dat het aannemelijk is dat er al kennis/wijsheid aanwezig is en/of er een behoefte is aan kennis vergaren vanuit de leerling. Om goed te kunnen ondersteunen, stem je je af op wat de leerling nodig heeft. Dat is iets anders dan kennis van buitenaf aanleren omdat iemand bedacht heeft dat het moet of (in sommige gevallen) wordt opgedrongen op een moment dat het de leerling niet perse uitkomt. Niet iedere 7/8-jarige is toe aan de leerstof die het reguliere onderwijs in groep 4 aanbiedt. Juist in het onderwijs is de driehoek

passie, intentie, timing essentieel. Wat ik bij kinderen in mijn klassen zag en zie, is dat ze allemaal van nature nieuwsgierig zijn, betrokken en graag willen leren. Daar heb je de passie en intentie. Alleen niet allemaal hetzelfde op hetzelfde moment. De één is vooral nog aan het spelen terwijl de ander zich al zorgen maakt om de toekomst van onze planeet. En hier de timing.


Dat het onderwijs hoognodig veranderd moet worden is inmiddels wel duidelijk. Over wat er veranderd moet worden is veel discussie. Ik heb al mooie ideeën gehoord maar veel mensen lopen aan tegen de rigide ideeën en regels van de regering en de maatschappij waarin we leven. Ook daar wil niet iedereen hetzelfde op hetzelfde moment. Het is en blijft voorlopig een lastig en beladen onderwerp. Toch kan er in mijn beleving al een hele grote verandering worden ingezet. En die begint bij de leerkrachten.


Als leerkracht ben je een frontliniewerker. Je krijgt zomaar van alles op je bordje en aan jou of je er even mee wilt dealen op dat moment. Bijvoorbeeld:

  • Vlak voordat de school begint, komt een ouder van een leerling je melden dat je er werkelijk niets van kunt. Dat de slechte resultaten van het kind jouw persoonlijke schuld zijn en dat de directie hier zeker van zal horen. Als het aan de ouder lag, zou dit jouw laatste schooldag zijn.

  • Als je ziet dat een leerling in zichzelf gekeerd is en niet meedoet, ga je er naartoe en vraagt wat er aan de hand is. De leerling vertelt jou dat de nieuwe vriend van zijn moeder, zijn moeder en zijn broertje heeft geslagen. En als hij de kans krijgt, zal hij die vriend eens flink in elkaar slaan want hij laat het niet nog een keer gebeuren.

Vervolgens moet jij weer gewoon lesgeven. Tijd om even tot jezelf te komen is er niet want zo'n 25 paar ogen kijken jou vol verwachting aan.


Het vak van leerkracht wordt nog regelmatig onderschat. Het is een vak waar bewust en onbewust veel emoties worden gedeeld. Waar jouw persoonlijke overtuigingen uitgedaagd worden en waar idealisme in continue strijd lijkt te zijn met realisme. Goed onderwijs bereik je vooral door ervoor te zorgen dat de leerkrachten goed in hun vel zitten. Dat zij zich bewust zijn van hun eigen overtuigingen en de invloed daarvan op hun gedrag en dat van anderen. Hoe minder stress zij ervaren, hoe energieker en creatiever zij hun werk kunnen doen. Hoe beter het onderwijs. Mijn voorstel zou zijn om alle leerkrachten te ondersteunen bij het vinden van hun kern. Dat begint al op de PABO. En dan heb ik het niet over hier en daar wat zelfreflectie verwerken in opdrachten en aantonen dat je competent bent. Dat is een begin maar daarmee kom je niet bij de kern. Intensieve coaching, voelen, schaduwen op durven zoeken, dat zorgt ervoor dat je werkelijk in beweging bent, los kunt laten wat je niet (meer) helpt. Want hoe dichter je bij jezelf bent, hoe puurder je bent, hoe beter je aansluit bij de kinderen en hen kunt geven wat zij nodig hebben. Doordat je dicht bij jezelf kunt blijven, kun je je energie op peil houden wat zorgt voor energiek, creatief en inspirerend onderwijs.


In het belevingsweekend "Moeiteloos creëren vanuit jeZelf" kun je hiermee een start maken. Voor meer informatie klik hier.33 keer bekeken