Zoeken
  • John Schmeitz

Angst is nodig


Als je een tijger tegenkomt dan is angst wel handig om snel te reageren en in veiligheid te komen. Maar wanneer kom je nu een tijger in levende lijve tegen? Misschien als je op safari bent of in de dierentuin, maar toch niet in je dagelijks leven? Dan is angst toch niet nodig, hoor ik je denken. Als het gaat om angst die ons van buiten opgedrongen wordt om je klein te houden, je vrijheid te beperken of te kunnen manipuleren, dan ben ik het helemaal met je eens.


Toch heeft angst nog een andere functie en wel de angst in ons zelf. Om op een natuurlijke wijze te creëren vanuit jeZelf en daarmee moeiteloos, is er creatie stroom nodig. Daarvoor zijn net als bij een accu, twee polen nodig, ofwel polariteit. De creatiestroom is voor te stellen als een lemniscaat of oneindigheidsymbool, zoals hieronder weergegeven. De angst is daarbij de negatieve pool en verlangen daarbij de positieve pool.


Belangrijk is daarbij om de creatie stroom op gang te houden, door niet te blijven hangen in angst, maar ook niet in het verlangen. Stel het is je verlangen om een boek te schrijven. Je passie is groot, maar je neemt geen actie. Je blijft dus in het verlangen hangen. Als je dan de stap neemt om te beginnen met schrijven, komt vaak een vorm van angst om de hoek kijken. Ben ik wel goed genoeg, mensen zitten toch niet op mijn verhaal te wachten etc. Je beweegt dan naar de negatieve pool. Als je de angst gaat geloven, dan wordt het een overtuiging en blijf je hangen in de angst. Vaak door de vraag te stellen: “is het waar?” “is het feitelijk en onomstotelijk waar?”, kun je je realiseren dat het maar een gedachte is en ontmantel je de overtuiging. Zoek anders Byron Katie maar eens op. Doordat je de gedachte niet meer gelooft kun je weer kijken naar het verlangen. Je gaat verder met schrijven, want het is je passie, je wordt er blij van en je beweegt weer naar de positieve pool. Hoe dichter je bij je verlangen komt, hoe harder de angst gaat roepen. Maar dat is ook in omgekeerde richting het geval.


Een mooie oefening, die ik recent ook gedaan heb, is het samen met iemand die je vertrouwt en in een veilige omgeving aan elkaar vertellen wat je diepste angsten zijn en vervolgens je diepste verlangens. Bij mij merkte ik dat mijn diepste angsten met mijn diepste verlangens verbonden zijn. Ze hebben elkaar nodig om beweging, de creatiestroom, op gang te brengen.


Wil je dus creëren, dan is je angst nodig, samen met je verlangen, waarbij je in beweging dient te blijven en niet blijven hangen in het verlangen of de angst. Wil je meer weten over moeiteloos creëren vanuit jeZelf en welke andere aspecten nog een rol spelen. Kom dan gerust eens naar een workshop van ons, of als je meteen de diepte in wilt, naar ons belevingsweekend 10-12 april in conferentie centrum Samaya. De flyer hiervan vind je hier.


Als je het leuk vindt om zelf een paar mensen te regelen of vanuit een bedrijf of organisatie met een groep wil ervaren hoe je vanuit jezelf kunt creëren, dan is wellicht een keuze uit ons doorlopend programma "Ken jezelf en creëer" iets voor je. Klik hier voor de flyer.

18 keer bekeken